Hampaiden valkaisu

Kaunis hymy tuo lisää itsevarmuutta ja parantaa elämänlaatua. Yksi kauniin hymyn tuojista on valkoiset hampaat. Useimpien hampaat värjääntyvät hieman erilaisista syistä johtuen. Tavallisimpia värjäytymien aiheuttajia ovat kahvi, tee, punaviini, cola-juomat ja tupakanpoltto. Värjäytymiä voidaan kuitenkin poistaa hampaita valkaisemalla.

Hampaiden valkaisu on suuhygienistin suorittamana turvallista ja se sopii kaikille - ikään tai sukupuoleen katsomatta. Valkaisuhoito aloitetaan suuhygienistin tekemällä peruspuhdistuksella, jossa mm. poistetaan hammaskivi ja puhdistetaan hampaiden pinta laseria varten.

Laservalkaisu

Nykyaikaisella laservalkaisulla hampaiden valkaisu on tehokkaampaa ja nopeampaa kuin aikaisemmin. Luonnollisen vaaleat ja kirkkaat hampaat saadaan yhden käyntikerran aikana. Laservalkaisussa hampaiden hymyalueen vapaat pinnat käsitellään valkaisugeelillä, joka valotetaan laservaloa hyödyntäen. Hampaiden sävy voi muuttua yhdellä vastaanottokäynnillä jopa 5-10 astetta vaaleammaksi riippuen hampaiden alkuperäisestä väristä, hampaiden rakenteesta sekä värjäytymisen syistä.    

Hampaiden valkaisun vaiheet

1. Valkaisuhoidon tuloksen parantamiseksi suun on hyvä olla terve ja hampaat puhdistettu hammaskivestä. Sensitiivisen hammastahnan käyttäminen kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua on todettu ennaltaehkäisevän hampaiden yliherkkyyttä valkaisun aikana tai sen jälkeen. Suuvesiä tulee välttää kaksi päivää ennen valkaisua. Ennen valkaisuhoidon aloittamista täytetään viranomaistodistusten mukainen esitietolomake ja käydään hampaiden valkaisun vaiheet läpi. Hampaiden väriaste määritetään hammasväri-asteikon avulla. Ikenet, limakalvot ja hampaiden kuluneet pinnat suojataan huolellisesti.

2. Hampaiden vapaille pinnoille eli ns. "hymyalueen" hampaille levitetään valkaisugeeliä, joka aktivoidaan nykyaikaista laservaloa hyödyntäen.

3. Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat käsitellään valkaisun jälkihoitoon tarkoitetulla viimeistelygeelillä. Hampaat kuvataan ja määritetään hampaiden uusi, vaalentunut väri.

Tärkeää hampaiden valkaisun jälkeen

  • Ole syömättä ja juomatta 2 tuntia (vettä voi juoda)
  • Seuraavien 48 tunnin aikana
    • älä tupakoi/käytä nuuskaa
    • älä nauti värjääviä tai happamia ravintoaineita, kuten kahvia, teetä, punaviiniä, colajuomia, suklaata, salmiakkia, lakritsia, soijaa, ketsuppia, punajuurta, currya, mustikoita, appelsiineja, greippiä tai soodaa
  • 7 päivään jälkeen valkaisun ei saa käyttää värjääviä kemiallisia suun puhdisteita tai suuvesiä, kuten klooriheksidiiniä tai Listerineä.
  • Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja ehkäisee mahdollista vihlontaa (esim. Sensodyne)
  • Valkaisuhoidon tuloksen tukemiseksi suosittelemme, että suuta huuhdotaan vedellä aina, kun on nautittu värjääviä ravintoaineita

Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat saattavat olla yliherkät kylmälle tai kuumalle. Hampaiden herkkyys menee ohi 1-2 vuorokaudessa. Hampaissa saattaa myös ilmetä sävyeroja (esim. fluoroosin aiheuttamia valkoisia läikkiä), jotka tasoittuvat kahden viikon aikana.