Hammaslääkäripelko


Hammaslääkäri- tai hammashoitopelko on aika yleistä ja luonnollistakin. Suurin osa ihmisistä kokee hammaslääkärille tulon jossain määrin epämiellyttäväksi. Jännityksen aste voi vaihdella pienestä epämukavuuden tunteesta aina hyvinkin voimakkaaseen pelkoon.  

Hammaslääkäripelko voi johtua monesta syystä. Joillakin pelko on kehittynyt vuosien myötä esimerkiksi lapsuuden aikaisista huonoista hammashoitokokemuksista. Toisilla yksi epäonnistunut hoitokäynti on aiheuttanut pelkotilan. Jotkut asiakkaat jännittävät koko hoitotilannetta, toiset taas pelkäävät yhtä tiettyä instrumenttia (esimerkiksi poraa), jotain toimenpidettä tai omaa reaktiotaan hoitotilanteessa. Hammaslääkäriin tulo voi herättää myös noloutta tai epäonnistumisen tunteita, jos oma suu on kovin hoitamaton.  

Hammaslääkäripelkoa voidaan yrittää lieventää useilla eri tavoilla. Tärkein on hyvä potilas-hammaslääkäri suhde sekä luottamus hoitavaan hammaslääkäriin. Myönteiset kokemukset hammashoidosta auttavat luottamuksen syntymisessä. On myös tärkeää, että asiakas kertoisi peloistaan hoitohenkilökunnalle. Näin voimme edetä hoidossa asiakkaan omaan tahtiin ja keskustella erilaisista asiakkaan tarpeisiin sopivista hoitovaihtoehdoista.

Tarjoamme myös uudenlaisia kipuja ja pelkoa poistavia hoitovaihtoehtoja. Täsmäpuudutus on erikoisohuiden neulojen ja puudutustekniikan takia monen asiakkaan mielestä erinomainen vaihtoehto kivun poistamiseen. Taitava puudutus takaa hellän ja kivuttoman hoidon. Myös sedaatio on hyvä vaihtoehto hammaslääkäripelkoisen asiakkaan hoitoon. Sedaatiossa anestesialääkäri antaa asiakkaalle kipua poistavan ja keskushermostoa rauhoittavan lääkityksen, jonka avulla asiakas voi koko hoidon ajan olla rento ja tuntea olonsa miellyttäväksi. Hampaat myös voidaan hoitaa kerralla kuntoon yhdessä istunnossa, mikä voi tuoda helpotusta tilanteeseen erityisesti vaikeissa hoitopelkotapauksissa.