Hampaan paikkaus

Hampaan paikkaushoidolla korjataan hampaan ylimmän kerroksen eli kiilteen tai kiilteen alla olevan hammasluun vaurioita, jotka voivat olla kariesbakteerin aiheuttamia reikiä tai hampaan lohkeamia. Myös vanhoja paikkoja, jotka voivat vuotaa, tai joiden väri on huono, korjataan paikkaamalla.

Paikkamateriaalit

Hampaan paikkaus voidaan suorittaa käyttämällä useita erilaisia paikkausmateriaaleja, kuten esimerkiksi yhdistelmämuovi, lasi-ionomeeri, kulta tai keraaminen CEREC-täyte.

Yleisin paikka-aine on yhdistelmämuovi. Muovipaikka on nopea tehdä, sitä voidaan käyttää monessa erilaisessa tilanteessa ja se on myös usein asiakkaalle edullisin paikka-ainemateriaali. Muovia ei suositella isojen vaurioiden korjaamiseksi.

Keraamiset täytteet ovat hyvin esteettisiä, erittäin kestäviä ja tiiviitä, ja niitä käytetään niin etu- kuin takahammasalueiden paikkaamiseen. Keraaminen täyte on ominaisuuksiltaan lähimpänä hampaan omaa kiillettä. Vastaanotollamme on käytössä CEREC-järjestelmä, jonka avulla teemme erittäin kestäviä ja esteettisiä keraamisia paikkoja ja kruunuja tietokoneohjatusti.  CEREC on CAD/CAM -järjestelmä, jolla hammas korjataan nopeasti luonnollisen näköiseksi ja tuntuiseksi. CEREC-paikka on kestävänä ja pitkäikäisenä usein myös kustannustehokkaampi vaihtoehto perinteisiin muovipaikkoihin verrattuna.

Takahammasalueilla käytetään myös kullasta tehtyjä paikkoja, jotka muokkautuvat hyvin purennassa. Kullasta tehdyt paikat ovat tiiviitä ja pitkäikäisiä.

Paikka-aineen valinta tehdään yhdessä oman hammaslääkärin kanssa, joka arvioi kunkin materiaalin soveltuvuuden asiakkaan hampaaseen ja tilanteeseen. Hampaan paikkaus on puudutusta käytettäessä tai sedaatiossa tehtynä kivuton toimenpide.

Katso englanninkielinen video CEREC-tekniikasta: