Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

Terveys 2000-tutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia aikuisikäisistä suomalaisista kärsii ientulehduksesta, joka hoitamattomana voi johtaa parodontiittiin, hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaan tulehdukseen ja sitä kautta jopa muuten terveiden hampaiden menetykseen.

Hammas kiinnittyy sitä ympäröivään leukaluuhun ja ikeneen sidekudossäikeiden avulla. On tärkeää ettei tämä kiinnitys irtoa. Yleensä hampaiden kiinnityskudossairaus etenee lähes oireettomana salakavalasti. Tällöin kuitenkin hampaan kiinnitystä leukaluuhun menetetään jatkuvasti ja verenkiertoon pääsee runsaasti bakteereja tulehtuneelta alueelta. Tulehtunut hampaisto vastaa kämmenen kokoista tulehdusaluetta elimistössä. Se voi pahentaa yleissairauden, kuten diabeteksen, oireita tai lisätä riskiä esimerkiksi sydäninfarktiin.

Tulehduksen aiheuttavat hampaan pinnalle ja ikenen alle kerääntyvät bakteerit. Jos bakteeriplakkia ei saa poistettua huolellisesti, kehittyy ientulehdus. Aluksi ien muuttuu punaiseksi, turvonneeksi ja helposti verta vuotavaksi.

Syljen mineraalien vaikutuksesta bakteeriplakki kovettuu hammaskiveksi, joka on karheapintaista ja lisää kiinnittymispintaa bakteereille. Hammaskiveä voi muodostua myös ikenen alle. Ikenen alla olevaa bakteeripeitettä ja hammaskiveä ei pysty itse poistamaan hampaita puhdistamalla, jolloin suussa on jatkuva tulehdustila.

Pitkään jatkunut tulehdus voi hävittää kiinnityssäikeitä ja luuta hampaan juuren ympäriltä. Pahimmassa tapauksessa pitkälle edennyt kiinnityskudossairaus aiheuttaa hampaan heilumista tai jopa irtoamisen.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdus ja sen seurauksena kehittynyt kiinnityskudossairaus on ennaltaehkäistävissä ja pysäytettävissä huolellisella hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella sekä riittävän tiheillä hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittamilla hampaiden puhdistuksilla. Hammasklinikallamme iensairauksia hoitaa tähän erikoistunut hammaslääkäri yhdessä suuhygienistien kanssa.

   

 Terve ien

Terve ien on väriltään vaaleanpunainen, kiinteä eikä vuoda harjatessa verta.

Tulehtunut ien

Plakkia hampaan pinnalla. Ien on punainen, turvonnut ja vuotaa verta harjatessa.

Kiinnityskudossairaus

Hampaan kiinnitykset ovat alkaneet heiketä. Leukaluuta on bakteerien vaikutuksesta tuhoutunut.