Ajankohtaista

Implanteissa on eroja! Pekka Asikaisen haastattelu ja video Taloussanomien sivuilla.

TAEL raportit

Implanteissa on suuria eroja

Implanteissa on suuria eroja
”Koko implantologian suurin uhka on, että kopioimplantaatteja, joilla ei ole minkäänlaista tutkimustaustaa, on ryhdytty käyttämään ihan villisti”, toteaa erikoishammaslääkäri, suukirurgi Pekka Asikainen.

Päivi Remes/TAEL
13.5.2014 16:27

Hammasimplantit eivät ole uusi keksintö. ”Ne on kehitetty jo 1950-luvulla korvaamaan puuttuvia hampaita,  irtoproteesin sijaan. Irtoproteesin istuvuus, käyttömukavuus ja kestävyys on aina selkeästi heikompi kuin implantin”, kertoo Tapiolassa toimivan Suomen Keinojuuriklinikan erikoishammaslääkäri, suukirurgi Pekka Asikainen.

[zoom]

Hammaslääkärin kokemus ratkaisevassa roolissa

Hammasimplantti- eli keinojuurihoidon avulla suuhun saadaan pysyvät ja luonnolliset hampaat, jotka näyttävät -  ja ennen kaikkea tuntuvat - omilta. Asikaisella on vankan ammattitaidon lisäksi huikea kokemus hammasimplanteista. ”Olen asentanut 30 vuoden aikana yli 30 000 implanttia”.

Tästä päästäänkin siihen tärkeimpään seikkaan: ei ole sama, minkälainen implantti purukaluston täydennykseksi asennetaan tai missä ja kenen toimesta operaatio tehdään. ”Hygienia on leikkaussali-olosuhteissa aivan toista kuin hammaslääkärin vastaanottohuoneen tuolissa. Implanttien asennusta ei voi muutoinkaan rinnastaa päivittäiseen hammaslääkäritoimenpiteeseen, vaan tässä on kyse kirurgisesta toimenpiteestä”, Asikainen toteaa ja jatkaa: ”Eihän perusterveyskeskuslääkärikään ryhdy umpisuolileikkausta tekemään. Suu- ja leukakirurgiaan erikoistuminen vaatii vähintään neljän vuoden erikoiskoulutuksen.”

Aito implantti kestää, halvassa kopiossa on riskinsä

Implanteissa on valtavia eroja. ”On aitoja, erittäin laadukkaita implantteja, joiden taustalla on vuosikymmenten tutkimustyö, kuten meidän käyttämämme Straumannin implanttien kohdalla on. Sitten on halpoja kopioita – aivan kuten muidenkin tuotteiden kohdalla”, Asikainen opastaa. Hänellä on kokemusta myös siitä, kuinka toisaalla asennettu, ongelmia aiheuttanut kopio-implantti on pitänyt poistaa ja tilalle vaihtaa kunnollinen, aito implantti. ”Prosessin lisälasku lankeaa luonnollisesti asiakkaan kontolle.”

Kysymys ei ole muutaman potilaan kohdalla tavatusta ongelmasta. ”Koko implantologian suurin uhka on, että kopioimplantaatteja, joilla ei ole minkäänlaista tutkimustaustaa, on ryhdytty käyttämään ihan villisti”, Pekka Asikainen kuvailee ongelman laajuutta. Kyse on periaatteessa samasta ongelmasta kaikkien ihmiseen laitettavien ”varaosien” kohdalla, olipa sitten kyseessä silikonirintaimplantti tai lonkkaproteesi. ”Väärässä paikassa ei pidä lähteä säästämään. Implanttien hinnoissa on isoja eroja: aito implantti on luonnollisesti kalliimpi kuin kopio, joka on valmistettu halpakomponenteista”.

Yksi hammas tai koko hammaskaari

Tänä päivänä on yleisintä korvata yksi tai muutama puuttuva hammas implantilla, mutta myös kokoproteeseja korvataan hammaskaarella. ”Näin asiakkaalle palautuvat sekä purentakyky että sosiaaliset kyvyt aivan toiselle tasolle sillä hampaiden puuttuminen on invalidisoivaa”, Asikainen huomauttaa ja muistuttaa vielä aidon hammasimplantin yhdestä vahvasta puolesta: ” Siihen ei tule reikiä. Hyvän suuhygienian tukemana aidot implantit ovat käytännössä ikuisia.”

Implantin hankkimista pohtivan kannattaa varata aika kliiniseen suututkimukseen, jonka lisäksi tehdään tarkka röntgentutkimus, josta selviää vaadittava luun määrä. ”Luuta voidaan tarvittaessa lisätä eli implantti sopii kaikille, joilla hampaan kasvu on päättynyt. Yläikärajaa ei ole, kunhan mahdolliset yleissairaudet ovat lääkityksin hoidettuna ja tasapainossa. Tupakointikaan ei ole este, jos asiakkaalla on hyvä suuhygienia”, Pekka Asikainen valistaa.


Takaisin